Aanmaning ontvangen? Dit moet je doen!

financiële hulp
Financiële hulp: wat zijn de stappen?
22 juli 2019
recht op hulp bij schulden
Schulden? Je hebt recht op hulp!
24 september 2019

Aanmaning ontvangen? Dit moet je doen!

aanmaning ontvangen

Actie ondernemen wanneer je een aanmaning ontvangen hebt

Heb je een aanmaning ontvangen? Wanneer dit geen wekelijkse kost is, is het vooral schrikken. Een aanmaning ontvangen is namelijk niet echt een prettige ervaring wanneer je doorgaans al je rekeningen keurig op tijd betaalt. Maar haal een paar keer diep adem en lees wat je moet doen wanneer je een aanmaning in de bus (of mail) gekregen hebt.

Stap 1: bekijk of de aanmaning terecht is

Heb je een aanmaning ontvangen, betaal dan niet direct. Het lijkt het meest logische om te doen, maar lang niet alle aanmaningen zijn terecht. Het kan zo zijn dat:

  • Je de rekening net betaald hebt en de aanmaning de betaling kruist
  • Je de rekening al betaald hebt maar dit niet geregistreerd is
  • De aanmaning helemaal niet voor jou bedoeld is, maar door een fout in het systeem bij jou beland is

Ongeacht of de aanmaning terecht of onterecht is, kom je vervolgens bij de tweede stap terecht.

Stap 2: neem contact op met het bedrijf achter de aanmaning

Negeer je een aanmaning, dan kun je rekenen op een tweede aanmaning die aanzienlijk dwingender van karakter zal zijn. Daarom neem je altijd contact op met het bedrijf achter de aanmaning, nadat je gekeken hebt of het terecht is of niet.

Is de aanmaning onterecht? Vermeld dan duidelijk waarom je het niet eens bent met de aanmaning en voorzie het bezwaarschrift van tijd en datum. Bewaar altijd een kopie, zodat je een bewijsstuk hebt. Hiermee is het stappenplan afgedaan, omdat het bedrijf het bezwaarschrift zal behandelen en inziet dat er een fout gemaakt is.

Is de aanmaning wel terecht? Dan ga je door naar stap 3.

Stap 3: aanmaning ontvangen? Zo snel mogelijk afhandelen!

Heb je een aanmaning ontvangen en is deze wel terecht? Dan is het zaak om dit zo snel mogelijk te regelen. Kun je direct betalen? Doe dit dan vooral. Op die manier voorkom je het oplopen van de rente en overige kosten.

Kun je de aanmaning niet betalen omdat je op dit moment niet over de middelen beschikt? Dan ga je terug naar stap 2 en neem je contact op met de schuldeiser. Leg uit waarom je de rekening niet op tijd betaald hebt en laat weten dat je niet over de middelen beschikt op dit moment.

De schuldeiser zal er in de meeste gevallen voor kiezen om een betaalvoorstel op tafel te leggen. Hier heeft het bedrijf namelijk het meeste baat bij. Een deurwaarder of incassobureau kost vooral veel geld en wanneer je niet over de middelen beschikt, kan een deurwaarder het geld ook niet ophalen.

Blijven de aanmaningen binnenstromen?

Financiële problemen zijn tegenwoordig schering en inslag. Heb je hulp nodig op het gebied van schuldhulpverlening of wil je dat een expert eens kritisch naar jouw financiën neemt? Neem dan contact op met A&O Adviesbureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *