Dit mag niet ontbreken bij goed financieel management

5 tips bij geldproblemen
5 tips bij geldproblemen die écht helpen
22 maart 2019
openstaande vordering betalen
Een openstaande vordering, en nu?
22 mei 2019

Dit mag niet ontbreken bij goed financieel management

goed financieel management

5 punten die goed financieel management definiëren

Goed financieel management is het verschil tussen succesvol ondernemen en het bestrijden van crises binnen uw bedrijf. Het is de basis van de gezondheid voor uw business en dat betekent dat hier gerust extra aandacht aan besteed mag worden. Maar waar moet u nou echt op letten wanneer een goed financieel management uw doelstelling is? We hebben vijf punten onder elkaar gezet.

Zakenrelaties bewaken

Het lijkt achterdochtig, maar is echt een vereiste bij goed financieel management: het bewaken van uw zakenrelaties. U wilt weten welke opdrachtgevers problemen hebben en niet meer in staat zijn om hun betalingsverplichtingen te voldoen. Zo kunt u ervoor zorgen dat u niet meegetrokken wordt in de problemen van een andere onderneming.

Risicomanagement, een belangrijk punt bij een goed financieel management

Nieuwe relaties of opdrachtgevers zijn altijd leuk. Maar stap niet direct in de boot voordat u weet hoe het met de kapitein is. Trek de bedrijven na, vraag rapporten op en kijk of er klachten te vinden zijn op het internet. Heeft u een internationaal VAT-nummer gekregen? Controleer dan eerst even of deze actief is voordat u een opdracht accepteert.

Duidelijke afspraken zijn een must

Onduidelijkheid en ambiguïteit zijn de basis van problemen. Veel en grote problemen. Leg daarom alle afspraken vast, zorg voor duidelijke voorwaarden en communiceer op een heldere manier zodat afspraken duidelijk zijn en niet anders uitgelegd kunnen worden. Lees die mails naar klanten nog eens door voor u ze verstuurt en kijk de tekst op de offerte nog eens na om te zien of alles echt glashelder is.

Betalingstermijnen moeten scherp zijn

Uiteraard kunt u bepalen dat uw klanten 60 dagen krijgen om de rekening te betalen. Maar wat gebeurt er wanneer de order oploopt in tonnen en u grote investeringen moet doen bij leveranciers die het geld wel binnen 20 dagen moeten hebben? Juist. Daarom is het belangrijk dat de betalingstermijnen goed overwogen zijn. En ook hier geldt dat duidelijke afspraken het verschil maken.

Volg wanbetalers direct op

Actief debiteurenbeleid is een pré bij een goed financieel management. Blijven betalingen uit? Schakel dan direct een professioneel incassobureau in om problemen te voorkomen. Uiteindelijk gaat het immers om een constante cashflow waarmee u de werknemers en leveranciers kunt betalen. En wanneer u opdrachtgevers u niet betalen, dan is dat onmogelijk.

Op naar een goed financieel management in uw onderneming

Met deze vijf stappen bent u direct dichter bij een goed financieel management in uw bedrijf. Heeft u meer hulp nodig of vragen? Neem dan contact op met A&O Adviesbureau, experts op het gebied van financieel management en debiteurenbeleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *